Och arme die mens

Deze keer was het Jo, die we allemaal kennen als Vandeurzen, die door de media over de knie werd gelegd. Nochtans had de Sint nog maar pas bij zijn aanmeren verteld dat er geen stoute kinderen waren dit jaar? Stoute en onrechtvaardige media die heisa maken als ne mens krijgt waar hij wettelijk recht op heeft!

Reden voor de vertoning: de minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin stopt. Volgens sommigen deed hij dat nochtans niet slecht vanuit eikenhouten Limburg. Criticasters verwezen naar onoplosbare wachtrijen voor mensen met een assistentiebudget, ouders die recht hebben op verhoogd kindergeld en jongeren die nood hebben aan psychische hulp.

De kritiek ging over de 136.000 euro die Jo krijgt als oprotpremie en hij neemt vrijwillig ontslag. De minister is het beu en op zijn zestigste gaat hij voor een carrièreswitch (wat een mooi woord er staat enkel een “s” te veel). We zouden beter nadenken vooraleer kritiek te spuien, zelfs een doodbrave man uit Limburg wordt het uiteindelijk zat.

En neen hij gaat niet naar de Nationale Bank! Iemand anders, ook een heel sociaal iemand die recht heeft op veel geld (meer dan een eerste minister), was hem al voor. Trouwens Vandeurzen is een man en ze zoeken vrouwen. In de krant kon je lezen dat Jo nog geen duidelijke job voor ogen heeft. Of wijs genoeg zegt hij het nog niet, die media weten al genoeg.

In Oostende is er nog een meneer aan zet. Bart Tommelein: “Het is van nu tot de verkiezingen van mei toch maar de stoel warm houden als Vlaams minister”. Hij kan dus maar beter meteen burgemeester worden in de koningin van de badsteden. Als burgemeester mag hij wel nog zijn zitje in het parlement behouden. Mevrouw Rutten kan nog een echte specialist zoeken voor de laatste zes maanden minister of moeten we zeggen de “plat warm houden”? Tenslotte moet je geen echte specialist zijn voor een ministerpost, vraag het maar aan West-Vlaamse Sander. Braaf zijn en luisteren naar BDW volstaat.

Ze gaan daar in Oostende verschieten, na 60 jaar nog eens een blauwe geschelpte. Johan, den board, kan nu eindelijk in het Achturenhuis gaan klaverjassen. Houdt hij een stoeltje vrij voor “den John”?

Belleman

 

Datis nepis potentis negrote

 

Geleerd van grote politici (o.a. van ’t Stad): in moeilijke tijden staat het goed wat Latijn te gebruiken. Wie bovenstaand zinnetje goed leest, beseft dat mijn kennis zeker kan wedijveren zonder daarom te beweren dat Cicero in Ternat rondloopt.

Jullie lazen het goed “in moeilijke tijden”. Niet dat er zich een Ternatse wereldoorlog aandient, ga nog geen dekking zoeken! Maar toch bracht onze openbare mierenhoop wat gewriemel tot op mijn klavier. Er is ongenoegen, de deiningen geven golfslag, voorlopig nog lichte maar het moet ergens beginnen.

Het was te merken tijdens de laatste gemeenteraad waar de meerderheid LVB-Spa/Groen verdeeld stemde over het Ruimtelijk Uitvoeringsplan (RUP) opgesteld om de site van de firma Demarie te regulariseren. Op het technische van de zaak gaan we hier niet in, maar er was duidelijk commotie bij de raadsleden en niemand wou afgaan voor het talrijk opgekomen publiek. Door de onthoudingen van raadslid Kathleen en burgemeester Luc werd het duidelijk dat de eenheid binnen LVB zoek is. Het dossier werd verdaagd om de tegenstanders toe te laten opmerkingen ten gronde te formuleren. Dit laatste zeer tegen de goesting van oud-burgemeester Ronald die zijn gebrek aan enthousiasme voor dit uitstel moeilijk kon verbergen.

Tot hier toe de merkbare feiten. Maar zoals je weet deze rubriek heet “Van Oewren Zeggen” en er was veel te horen vooraf en nadien. Vandaar.

Wie zich zorgen maakte over het dakloze raadslid Angelo, is eraan voor de moeite. Wie de laatste pagina in Knack leest, weet dat een BV telkens een antwoord moet geven op de vraag “zou jij een vluchteling in huis nemen?” Sommige leden van de LVB hebben hier positief op geantwoord en het ‘onafhankelijk’, dakloze raadslid binnengehaald. Tenminste als we afgaan op het feit dat hij de LVB-vergadering voorafgaand aan de gemeenteraad bijwoonde. Niet alle LVB-ers waren hiervan op de hoogte, laat staan dat ze akkoord gingen, zo fluistert een welingelichte bron mij in het oor.

Verandering gebeurt niet alleen binnen de bestaande politieke families. Wie wat op straat loopt, heeft al gehoord dat er politieke scheuten uitkomen via het Burgerinitiatief. Inwoners die wat anders willen, steken de hoofden bij mekaar en zoeken een gemeenschappelijke inspiratie als leidraad voor verder politiek engagement. Dat er belangstelling voor is, bewees de aanwezigheid van een 70-tal mensen onlangs in de Ploter.

Misschien komt er via burgemeester Luc en zijn aanhang ook nog een nieuw politiek initiatief. Je kan moeilijk verwachten dat zijn plaats nog vanzelfsprekend is binnen de LVB. We weten uit goede bron dat hier belangstelling voor is, zowel bij anciens als bij neofieten.

De tandem Mertens/Hedebouw (PVDA/PBT), roder dan spa bruis, zit intussen ook niet stil. Ternat ligt niet zo ver van Brussel en kan wat dynamiek gebruiken, moeten ze daar gedacht hebben. Een knalrode acteur/actrice kan ook zijn/haar rol gaan spelen, zeker op een verdeelde politieke scène zoals die van Ternat.

Sp-a/Groen speelt zijn rol. Voor schepen Guido (na zijn VRT-optreden een BV geworden) is het duidelijk dat de huidige meerderheid afgedaan heeft. Er dient immers anders geteld wil men deze regeerperiode doorkomen.

CD&V laat zich inmiddels niet onbetuigd. Raadsleden Geert en Gunther spaarden in alle geval de roede niet tijdens de laatste gemeenteraad. Boegbeeld Michel was wat ingetogener. Wie wel wist te scoren was NV-A-er Sven. Zijn onderbouwde interventie bracht wat rust in de drukke vergadering.

Quod nunc LVB? Is een logische vraag na het laatste vertoon en het inlijven van raadslid Angelo.

Quod nunc Open-VLD? Deze partij ging, althans als we gemeenteraadvoorzitter Jean mogen geloven,

een kartellijst maken met CD&V om zo de volstrekte meerderheid te hebben in 2018.

Het kan soms raar lopen.

Nog eentje om af te leren: Alea iacta est? Zijn de kaarten geschud?

Wie Ternat kent, wacht nog op de spreekwoordelijke aap die uit de mouw komt. Hopelijk is het een mooi exemplaar, eentje dat zorgt voor het gemeenschappelijk belang en niet te sterk is in nefaste politieke spelletjes. Wie het orgeltje voor de aap zijn dansjes doet draaien, zien we nog wel.

De We(erge)ver

Van Oewren Zeggen