Recht voor de raap

"Zolang u ons behandelt als balorige pubers, zullen wij ons gedragen als stoute onderdanen"

1 december 2018

Joost Vandecasteele op Radio 1

Elke week vraagt 'De Ochtend' iemand om ons zijn of haar held van de week een brief te schrijven. Deze keer is schrijver en Brusselaar Joost Vandecasteele aan het woord. Hij schreef een brief aan stoute onderdanen, van Brussel-Noord tot Brussel-Plage. En aan de politici die menen beter te weten. "Moet u ook eens proberen, uw titel een keer serieus nemen."

"Dit is een ode aan de ongehoorzame. En het begint met een dienstmededeling aan zij die de dienst uitmaken.

Aan de politici die menen beter te weten en in onze naam te spreken.

 

Wel, ik behoor als bewoner van België tot het volk die u beweert te vertegenwoordigen en ik ben het beu. Beu om behandeld te worden als een beperkte versie van een mens.

Uitsluitend te moeten luisteren als kiezer of cliënt, als pendelaar of handelaar

Want ik ben boven alles een burger en als burger bezit ik het beschermde recht om niet braaf te blijven en de vrijheid om te wijzen op uw afgrijselijke werkwijze.

Of in juridische termen, er bestaat onaantastbare burgerlijke ongehoorzaamheid.

Een feit dat u benijdt en zelfs bestrijdt door de niet brave burger af te dreigen door deze in de cel te smijten op basis van hun humanitaire solidariteit.

Momenteel zijn er rechtszaken bezig waarbij burgers worden beschuldigd van mensensmokkel voor het aanbieden van een bed aan een transmigrant.

Sinds wanneer is een matras een ander land?

Sinds wanneer is een voordeur een grensovergang?

Sinds wanneer is een mens bijstaan een criminele daad?

Hoe durft u dat mensensmokkel te noemen en te roepen dat vluchtelingen het Noordstation overwoekeren omdat hulpverleners hulp verlenen.

Moet u ook eens proberen, uw titel een keer serieus nemen.

Want wat is het plan daar, in gare du nord?

Het verder en verder verzetten van bushaltes.

Van Brussel-Noord naar Brussel-Plage, beter bekend als Oostende.

Deze week uitgeroepen tot het walhalla voor de weifelende doelgroep van de welmenende medemens die wel in een stad wil wonen maar dan zonder al die vervelende stedelijkheid.

Zeg maar.

Als u klaar bent met zelf een geel hesje te dragen en te verklaren dat u de pijn van ware woedende menigte begrijpt, maar ondertussen pleit voor nog meer bedrijfswagens en nog meer autobanen om in de file te gaan staan?

Want terwijl we wachten op onze machthebbers hebben ongehoorzame burgers actie ondernomen en de zitbanken in brussel-noord omgetoverd in volwaardige slaapplaatsen.

Als protest tegen design against crime

Een concept dat meer en meer wordt gehanteerd in steden

Door bijvoorbeeld metalen pinnen in voetpaden te steken tegen skaters en banken armleuningen te geven tegen liggende wezens.

Want zolang u ons behandelt als balorige pubers, zullen burgers zich gedragen als stoute onderdanen met daden van ongehoorzaamheid.

Zonder enige spijt of terughoudendheid."

Joost

 

Datis nepis potentis negrote

 

Geleerd van grote politici (o.a. van ’t Stad): in moeilijke tijden staat het goed wat Latijn te gebruiken. Wie bovenstaand zinnetje goed leest, beseft dat mijn kennis zeker kan wedijveren zonder daarom te beweren dat Cicero in Ternat rondloopt.

Jullie lazen het goed “in moeilijke tijden”. Niet dat er zich een Ternatse wereldoorlog aandient, ga nog geen dekking zoeken! Maar toch bracht onze openbare mierenhoop wat gewriemel tot op mijn klavier. Er is ongenoegen, de deiningen geven golfslag, voorlopig nog lichte maar het moet ergens beginnen.

Het was te merken tijdens de laatste gemeenteraad waar de meerderheid LVB-Spa/Groen verdeeld stemde over het Ruimtelijk Uitvoeringsplan (RUP) opgesteld om de site van de firma Demarie te regulariseren. Op het technische van de zaak gaan we hier niet in, maar er was duidelijk commotie bij de raadsleden en niemand wou afgaan voor het talrijk opgekomen publiek. Door de onthoudingen van raadslid Kathleen en burgemeester Luc werd het duidelijk dat de eenheid binnen LVB zoek is. Het dossier werd verdaagd om de tegenstanders toe te laten opmerkingen ten gronde te formuleren. Dit laatste zeer tegen de goesting van oud-burgemeester Ronald die zijn gebrek aan enthousiasme voor dit uitstel moeilijk kon verbergen.

Tot hier toe de merkbare feiten. Maar zoals je weet deze rubriek heet “Van Oewren Zeggen” en er was veel te horen vooraf en nadien. Vandaar.

Wie zich zorgen maakte over het dakloze raadslid Angelo, is eraan voor de moeite. Wie de laatste pagina in Knack leest, weet dat een BV telkens een antwoord moet geven op de vraag “zou jij een vluchteling in huis nemen?” Sommige leden van de LVB hebben hier positief op geantwoord en het ‘onafhankelijk’, dakloze raadslid binnengehaald. Tenminste als we afgaan op het feit dat hij de LVB-vergadering voorafgaand aan de gemeenteraad bijwoonde. Niet alle LVB-ers waren hiervan op de hoogte, laat staan dat ze akkoord gingen, zo fluistert een welingelichte bron mij in het oor.

Verandering gebeurt niet alleen binnen de bestaande politieke families. Wie wat op straat loopt, heeft al gehoord dat er politieke scheuten uitkomen via het Burgerinitiatief. Inwoners die wat anders willen, steken de hoofden bij mekaar en zoeken een gemeenschappelijke inspiratie als leidraad voor verder politiek engagement. Dat er belangstelling voor is, bewees de aanwezigheid van een 70-tal mensen onlangs in de Ploter.

Misschien komt er via burgemeester Luc en zijn aanhang ook nog een nieuw politiek initiatief. Je kan moeilijk verwachten dat zijn plaats nog vanzelfsprekend is binnen de LVB. We weten uit goede bron dat hier belangstelling voor is, zowel bij anciens als bij neofieten.

De tandem Mertens/Hedebouw (PVDA/PBT), roder dan spa bruis, zit intussen ook niet stil. Ternat ligt niet zo ver van Brussel en kan wat dynamiek gebruiken, moeten ze daar gedacht hebben. Een knalrode acteur/actrice kan ook zijn/haar rol gaan spelen, zeker op een verdeelde politieke scène zoals die van Ternat.

Sp-a/Groen speelt zijn rol. Voor schepen Guido (na zijn VRT-optreden een BV geworden) is het duidelijk dat de huidige meerderheid afgedaan heeft. Er dient immers anders geteld wil men deze regeerperiode doorkomen.

CD&V laat zich inmiddels niet onbetuigd. Raadsleden Geert en Gunther spaarden in alle geval de roede niet tijdens de laatste gemeenteraad. Boegbeeld Michel was wat ingetogener. Wie wel wist te scoren was NV-A-er Sven. Zijn onderbouwde interventie bracht wat rust in de drukke vergadering.

Quod nunc LVB? Is een logische vraag na het laatste vertoon en het inlijven van raadslid Angelo.

Quod nunc Open-VLD? Deze partij ging, althans als we gemeenteraadvoorzitter Jean mogen geloven,

een kartellijst maken met CD&V om zo de volstrekte meerderheid te hebben in 2018.

Het kan soms raar lopen.

Nog eentje om af te leren: Alea iacta est? Zijn de kaarten geschud?

Wie Ternat kent, wacht nog op de spreekwoordelijke aap die uit de mouw komt. Hopelijk is het een mooi exemplaar, eentje dat zorgt voor het gemeenschappelijk belang en niet te sterk is in nefaste politieke spelletjes. Wie het orgeltje voor de aap zijn dansjes doet draaien, zien we nog wel.

De We(erge)ver

Van Oewren Zeggen